Grilování patří mezi nejoblíbenější venkovní aktivity. Všichni, kteří se pokládají za gurmány, dávají pro voňavé dobroty rádi ruku do ohně. Že není tento způsob úpravy jídla zrovna nejzdravější? Stačí dodržet pár základních pravidel a užijete si zdravé jídlo plné chuti.
Proč vlastně grilovat
Čas strávený ve společnosti přátel u dobrého jídla a pití patří mezi nejoblíbenější. Na venkovních party, svatbách, oslavách – tam všude má rozpálený gril své místo. Grilovat můžete téměř kdekoli: na terase, v parku, doma na zahradě nebo v přírodě dál od lidí. Barbecue je způsob venkovního grilování původně v kouři ze dřeva, pochází z indiánské tradiční kuchyně a je oblíbený po celém světě.
Jak začít s grilováním
Vůbec nejdůležitější je mít dobře připravený gril. Takový gril poznáte jednoduše: je důkladně vyčištěný. Nezapáchá, neobsahuje zbytky připálenin a je perfektně odmaštěný. Stačí vám k tomu několik věcí: kartáč a pár šikovných prostředků pro ekologickou očistu vašeho grilovacího parťáka. O tom, jak gril zbavit šetrně a důsledně všech nečistot, se dozvíte v našem článku zde. Stojí to totiž za samostatné povídání. | |
Na čem grilovat? Možností je několikPřímá metoda grilování. Žár působí přímo skrze kovovou mřížku na pokrm. Perfektní způsob pro jídla, která grilujete méně než 30 minut. Při tomto grilování je nezbytné připravovaný pokrm otáčet. Nepřímá metoda grilování. Třeba v zapékací misce. Poklice grilu umožňuje rovnoměrné proudění horkého vzduchu stejně jako v horkovzdušné troubě. Ideální pro velmi jemné potraviny, přímé grilování by je vysušilo nebo dokonce připálilo. Grilování na kamenné desce. Velmi příjemná a zdravá záležitost. Kámen se nejčastěji vyrábí z žuly nebo mramoru okolo tloušťky 3 centimetrů a lze jej kombinovat s mnoha typy grilů. Můžete na něm grilovat, na co si jen vzpomenete. Hliník raději neZvláštní pozornost si zaslouží používání alobalu. Všudypřítomný kov užívaný hojně i ke grilování rozhodně nedoporučujeme. Při jeho výrobě vzniká velké množství nebezpečného odpadu. Ani součet všech jeho výhod (skvěle drží teplotu, je výborně formovatelný a lehký) nevyváží jeho negativní dopady na lidi a životní prostředí. Hliník je toxický při získávání a může škodit zdraví i při konzumaci jídla, které s ním přišlo do kontaktu. Množství hliníku, které se do jídla během grilování uvolní, ovlivňuje především teplota, druh jídla a použití soli a koření. Čím vyšší je teplota grilování, tím více hliníku se z alobalu uvolní. Kyselá jídla jako rajčata nebo rebarbora vstřebávají více hliníku než jiná (týká se to zejména těch s pH 3,7 a nižším). Podobně platí, že čím více soli v jídle, tím více hliníku se do něj z alobalu uvolňuje. Hliník tedy raději nahraďte zapékací miskou, nebo přímo plochou grilu. Vaše zdraví i příroda to ocení. | |
Co vlastně (ne)grilovatKonzumaci masa můžete minimalizovat, úplně se mu vyhnout a závisí to na každém z vás. Důvody jsou dva. Za prvé: existuje spousta mnohem zdravějších a chutných alternativ a za druhé: maso je mimořádně neekologická potravina. Podobně je tomu i se sýry, k jejichž výrobě je potřeba chov skotu. Ekologická stopa těchto potravin je obrovská. Více informací ke spotřebě masa: pokud vás tato tematika oslovila, podívejte se zde. V případě masa to je zejména tofu, tempeh a seitan, vychytávky na gril plné bílkovin. Pokud je ještě neznáte, jaro a první BBQ jsou nejlepší příležitostí, jak to napravit. Můžete je jednoduše marinovat a grilovat. Výborné jsou také do burgerů nebo na zeleninové špízy. Pokud si bez masa neumíte rozpálený gril vůbec představit a ani uvedené potravinyvaše chuťové pohárky nepotěší, nezanevřete na vynikající náhražky masa značky Beyond Meat. Grilovat se dá samozřejmě i ovoce a zelenina. Jednoznačnou výhodou grilování rostlinných lahůdek je i to, U každého grilování jistě zazáří paprika, cuketa, kukuřice, lilek, dýně, batát, celer, žampiony, hlíva, chřest, červená řepa nebo česnek a cibule. Pokud jste ještě nezkoušeli, z ovoce vás překvapí banán, citrón, hrušky nebo dokonce vodní meloun. Je jen na vás, po čem právě sáhnete a čemu dáte šanci na talíři zazářit. Možností je mnoho. | |
Všechno je to o kořeníJedna věc je jistá: omáčky, marinády a koření jsou polovina úspěchu. My v TIERRA VERDE máme rádi jednoduché recepty. Třeba ten od Kuchařky ze Svatojánu na skvělou omáčku ke grilování. Nebo od Dewii na výbornou hořčičnou marinádu a tofunézu. Výbornou sojanézu, lehkou, chutnou a snadnou na přípravu, najdete také v kuchařce Mrkev, láska, sojanéza. Vydalo ji brněnské sociální družstvo Tři ocásci. Kniha je plná receptů na pestrá jídla, nádherně upravená a můžete ji využít kdykoli během celého roku. Marinády jsou pro zdravé grilování vůbec nezbytné. Proč? Mohou ovlivnit výslednou nutriční hodnotu jídla. Marinády s podílem octa nebo citronu fungují jako ochranný štít, který mění kyselost pokrmů (pokud si maso chcete čas od času na grilu přece jen dopřát, vězte, že kyselé marinády zabrání polycyklickým aromatickým uhlovodíkům se na maso nalepit). Trochu jinak fungují marinády s cukrem, které podporují křupavost pokrmu. Pokud chcete zdravé grilování opravdu pořádně rozjet, inspirujte se třeba v kompletním průvodci grilováním bez masa od Jíme Jinak. Najdete v něm spoustu užitečných tipů a receptů, s nimiž na vaší grilovačce zazáříte. Experimentujete rádi? Na spoustu věcí přijdete sami. Svět rostlin a jejich vůní je téměř nekonečný a jemná aromata tuzemských bylin i výrazná síla exotického koření dokážou dát s trochou kvalitního oleje každému kousku zeleniny nevídaný šmrnc. |