Konvenční pěstování bavlny a výroba bavlněných oděvů mají negativní vliv na životní prostředí i zemědělce a dělníky, které textilní průmysl živí.
Pole bavlníků zabírají necelá 3 % obdělávané půdy na světě, ale spotřebují zhruba 25 % všech insekticidů a 10 % všech herbicidů. Pro pěstování bavlny se masivně používají chemické látky, které jsou zakázané v potravinářské výrobě .
Bavlna je jednou z nejvíce geneticky modifikovaných rostlin, zejména proto aby snášela nadprůměrné dávky chemikálií.
Na výrobu jednoho trička a jedněch džínsů se spotřebuje okolo půl kila pesticidů a syntetických hnojiv.
Při pěstování i výrobě biobavlny je zakázáno používat toxické chemické látky, které způsobují otravy u zemědělských dělníků a poškozují životní prostředí, i geneticky modifikované organismy.
Certifikované farmy usilují o vybudování biologicky rozmanitého zemědělského systému a udržení úrodnosti půdy přirozenou cestou.
Biobavlna na rozdíl od konvenčně pěstované bavlny nezpůsobuje alergické reakce. Proto je vhodná pro děti, alergiky, ekzematiky a osoby s citlivou pokožkou.
Naše kapesníky splňují vysoké standardy mezinárodní organizace GOTS. Pěstování biobavlny je sledováno a kontrolováno od semene až po konečné zpracování látky včetně šití. Inspektoři dohlíží také na sociální podmínky dělníků (video o pěstování a výrobě biobavlny).Biobavlna schválená na použití pro potraviny.
Pokud se na biobavlně vyskytne skvrna, ošetříme ji před praním žlučovým mýdlem nebo olivovým mýdlem s citronovým extraktem.
Bavlněné materiály ocení praní v mýdlových ořeších– zůstávájí měkké a prodyšné. K praní můžeme použít i prací gel z mýdlových ořechů. Mýdlový sliz doporučujeme pouze v případě měkké vody.
Doporučujeme prát na 60 ºC.
Na přírodní materiály zásadně nepoužíváme aviváž – usazuje se na vláknech a snižuje savost vláken. Pro závěrečnou máchací lázeň použijeme máchadlo, které vypláchne z materiálu zbytky pracího prostředku a udržuje tak prádlo měkké a prodyšné (není nutné, pokud pereme v mýdlových ořeších).
Gramáž: 200 g/m2.
Země původu | Indie |
---|