Čistý 100% chlorid sodný, bez příměsí jódu, fluoru a protihrudkujících látek přidávaných do běžné stolní soli. Sodík v soli obsažený pomáhá k tzv. regeneraci iontového výměníku, který zachycuje ionty vápníku a hořčíku a tím změkčuje mycí vodu.
Je do myčky lepší jemná nebo hrubozrnná sůl?
Setkáváme se s názorem, že hrubozrnná sůl je do myčky lepší, protože nemizí ze zásobníku tak rychle jako jemná.
Povlak je způsoben usazenými minerály z vody. Je nutné používat Oplach - leštidlo, pravidelně doplňovat Regenerační sůl a čistit filtr i celou myčku.
Pokud zůstává na nádobí bílý povlak, máme vyzkoušeno, že pro lepší výsledek mytí někdy stačí ubrat leštidlo. Nastavení dávkování leštidla se liší myčka od myčky. U některých značek je nutné se poradit s návodem, která tlačítka v jakém pořadí mačkat, neboť intuitivně na to přijít takřka nelze.
Pro optimální výsledek ekologického používání myčky na nádobí je třeba spotřebič pravidelně čistit. Četnost si odvodíme podle toho, jak často myčku používáme, jak máme tvrdou vodu a jak ušpiněné nádobí do ní dáváme. Bývá to 1x měsíčně nebo i 1x za týden.
Čistíme filtr myčky, který po vyjmutí otřeme suchou papírovou utěrkou, jednou za čas jej propláchneme v lázni z horké vody s rozpuštěným práškem PUER.
Velký vliv na kvalitu mytí má čistota ramen. Je velmi vhodné jednou za čas je vymontovat a propláchnout vodou pod tlakem - děláme to tak, že odmontujeme sprchovou hlavici a do otvoru ramene myčky pustíme proud vody. Pokud ramena nečistíte pravidelně, možná se budete divit, až to uděláte poprvé, co vše se v nich nachází a znemožňuje průtok vody.
K celkovému čištění myčky použijeme bělicí prášek PUER, spolu s Odstraňovačem vodního kamene. Stačí po lžíci od každého nasypat na dno a myčku bez nádobí zapnout na celý mycí cyklus na maximální teplotu.
Pokud používáme prostředky bez enzymů, jako jsou ty naše, nastavujeme vyšší teploty. Obdobně jako u praní v pračce, považujeme ekologický dopad zvýšení teploty oproti dopadu používání syntetických a toxických prostředků za výrazně přijatelnější. Finanční náklady na zvýšení teploty máme prozkoumané u pračky, kde 10 °C znamená cca 70 halířů.
Začínáme vyčištěním myčky (popsáno výše). Oplach doplníme do zásobníku, až dojde, sůl také.